De Stichting Preferente Aandelen B van KPN wilde in de afgelopen zes maanden al twee keer eerder een beschermingsconstructie optrekken tegen het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil.
Dat schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag.
De eerste keer was na de aankondiging van de claimemissie in februari, waarmee KPN extra geld ophaalde om de schuldenlast te verkleinen. Toen werden KPN en América Móvil het eens over een aandeelhoudersovereenkomst in ruil voor steun van het Mexicaanse telecombedrijf.
De tweede keer wilde de stichting een wal optrekken als de Mexicanen tegen de verkoop van KPN’s Duitse dochter E-Plus zouden zijn. Het concern van miljardair Carlos Slim gaf afgelopen maandag echter aan de verkoop te steunen.
Bescherming tegen overname
Vrijdag wierp de Stichting alsnog een beschermingswal op tegen de overname door América Móvil. Het Mexicaanse bedrijf, dat al circa 30 procent van KPN bezit, maakte eerder deze maand bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen voor 2,40 euro per stuk.
De stichting activeerde een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt.
Opnieuw onderhandelen
De Stichting zegt tot het besluit te zijn gekomen “om de belangen van KPN en de met haar verbonden belanghebbenden waaronder aandeelhouders, werknemers, klanten en de Nederlandse samenleving als geheel veilig te stellen". De Stichting wil onder meer dat América Móvil opnieuw met KPN onderhandelt over de voorwaarden voor een eventuele overname.
Volgens de Stichting heeft Slims telecombedrijf América Móvil voor een vijandige benadering gekozen, onder meer door niet eerst met de top van KPN te praten over een fusieprotocol en zonder overleg een biedingsbericht in te dienen bij toezichthouder AFM.
Het bedrijf van Slim heeft volgens de Stichting eerst een bod op tafel heeft gelegd, en niet in samenspraak met de top van KPN en andere belanghebbenden een voor beide partijen bindende overname-overeenkomst heeft opgesteld.
Fusie-document ontbreekt
Door het ontbreken van een zo’n overeenkomst is het volgens de Stichting lastig voor aandeelhouders om te beoordelen of het bod van América Móvil redelijk is, wat minderheidsaandeelhouders die hun stukken niet zouden aanbieden te wachten staat, waar werknemers op kunnen rekenen en wat er gebeurt met de vaste infrastructuur van KPN.
Hoofddoel van de Stichting is vooralsnog beide partijen om de tafel te krijgen om zaken vast te leggen. Het bedrijf van miljardair Slim heeft zich in de optiek van de Stichting simpelweg niet aan de Nederlandse gebruiken gehouden.
De Stichting is er naar eigen zeggen niet bij voorbaat op uit om een overname onmogelijk te maken. Hamvraag is nu of América Móvil alsnog om de tafel wil met de top van KPN om een gezamenlijk fusie-document uit te werken.
Bod niet verhoogd
América Móvil heeft al aangegeven het huidige bod op KPN van in totaal 7,2 miljard euro niet te gaan verhogen. Woordvoerder Arturo Elias van de onderneming liet vrijdag weten dat de stichting ”liegt” als gezegd wordt dat het overnamebod van KPN vijandig is. “Het bod is besproken met het management, het bestuur en met de Nederlandse regering, die ons met open armen heeft ontvangen.”
Het opwerpen van de beschermingswal kwam voor América Móvil als een verrassing, aldus Elias. Volgens hem begrijpt América Móvil de motivering van de stichting nog niet. "Als dit een onderhandelingsstrategie is, dan is die zeker niet de juiste."
América Móvil had volgens de woordvoerder nog deze week gesprekken met KPN gevoerd, en er stonden zelfs nog ontmoetingen voor vrijdag gepland.
Elias voegde er nog aan toe dat América Móvil niet van plan is om als de overname toch slaagt, te accepteren dat er beperkingen aan de slagkracht van het bestuur worden opgelegd.
Verheugde reacties
Verschillende partijen reageerden vrijdag verheugd dat de Stichting de beschermingswal heeft opgetrokken. "Er komt nu tijd beschikbaar om met alle partijen te praten en te komen tot overeenstemming. De onderhandelingen moeten opnieuw worden gestart", aldus Joost van Herpen van vakbond Abvakabo FNV.
"Iedereen tast in het duister over wat de Mexicanen met KPN op de langere termijn willen, daar moet eerst duidelijkheid over komen. Die plannen zouden anders pas waarschijnlijk duidelijk zijn geworden nadat het biedingsbericht was uitgebracht", meent Van Herpen.
SP-leider Emile Roemer toonde zich "heel blij" met de stap van de Stichting Preferente Aandelen B. Volgens Roemer is KPN veel te belangrijk voor de Nederlandse industrie en infrastructuur, voor onze telefonie en ict om in buitenlandse handen te vallen. "We moeten er heel zuinig en voorzichtig mee zijn." Roemer erkent dat de stap van de stichting een eerste is, en hoopt dat die leidt tot het helemaal stoppen van de overnamegesprekken.
Bron: Z24/ANP
Lees ook
Stichting KPN zet Slim voor het Blok
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl